U posljednje je vrijeme dosta polemike o načinima grijanja i količini uštede u tom pogledu. Glavnja tvrdnja koju valja dotaknuti i označiti kao mit ili istinu jest da je IC grijanje najskuplji način grijanja u Sloveniji. Iako je IC grijanje relativno mlad sustav grijanja, već postoje brojne informacije potkrijepljene iskustvom stručnjaka na području IC grijanja, te više od 10 000 postojećih korisnika, koji ovu tvrdnju u potpunosti odbacuju.

Zašto je IC grijanje u većini slučajeva najjeftinije, ali može biti i najskuplje?

Napominjemo da su čest problem mlađi ponuđivači IC grijanja koji nemaju dovoljno iskustva u ovoj oblasti. Može se dogoditi da zbog uspješne prodaje ili oskudnog znanja o radu IC grijanja kupci budu neadekvatno savjetovani i posljedično im bude prodano grijanje koje donosi veće troškove umjesto uštedu.

U svijetu IC grijanja postoje zakonitosti koje, ako ih se uzme u obzir, čine ovaj sustav najjeftinijim načinom grijanja.

Prvo pravilo je da konvektivno grijanje ne smijemo poistovjećivati s grijanjem zračenjem jer podrazumijeva drugačiji prijenos topline u prostoriju. U usporedbi s centralnim sustavima, zračenje je bez cijevi i gubitaka u samom sustavu.

IC grijanje je, pod uvjetima zakonitosti, uglavnom jedan od najjeftinijih sustava, pogotovo kada se usporede ukupni troškovi na dužem razdoblju (20, 30 godina), odnosno razmatrajući investiciju, potrošnju, servis i održavanje, što nije slučaj kod kvalitetnog IC grijanja. Sustav grijanja IC panelima može biti i skuplji od lož ulja ili drugih sustava grijanja ako se ne poštuju zakonitosti. IC grijanje ima neke specifičnosti koje mogu značajno promijeniti karakteristike rada i potrošnju energije. Ako su IC paneli premale snage, ako su nepravilno postavljeni u prostoru, izrađeni od nekvalitetnih materijala i s netočnom regulacijom, potrošnja će biti velika,  kvaliteta grijanja prostora loša ili uznemirujuća. Zbog toga u javnosti postoje vrlo oprečna mišljenja. Prije kupnje, potrebne su konzultacije sa stručnjacima iz područja IC grijanja i poznavanje zakonitosti toplinskog zračenja.

Adekvatna snaga panela

Jedan od glavnih faktora koji donose uštedu jest adekvatna snaga panela u prostoriji. Nerijetko se događa da ponuđači zbog uspješne prodaje ili neznanja savjetuju kupce da smanje snagu panela u prostoriji, a rezultat je konstantan rad panela na gornjoj granici produktivnosti, što povlači veću potrošnju. Rješenje za to je, naravno, odgovarajuća snaga panela izračunata prema veličini prostorije, izolaciji, prisutnosti staklenih površina, broju vanjskih zidova …

Odgovarajuća regulacija

Sljedeći razlog je pravilna regulacija.Vrlo je malo termostata ili regulatora na tržištu namijenjeno isključivo IC grijanju. Obični se termostati najčešće izrađuju za više vrsta grijanja, što ne omogućuje optimalnu opskrbu energijom potrebnom za zagrijavanje prostorija. Klasični termostati rade na principu histereze, što znači da IC panel spoken na termostat radi punom snagom (100%) ili je isključen. Ovakav način grijanja nije najugodniji jer temperatura u prostoriji varira, a još i više sam osjećaj topline.
Za maksimalnu učinkovitost potrebno je stoga ugraditi IR Sun WiFi regulator, koji ne radi na principu histereze, već konstantno prati temperaturu u prostoriji i detektira odgovor zgrade na dovod topline u prostor. Izračunava koliko je topline potrebno unijeti u vrlo precizno i u svakom trenutku kako bi se održala željena toplina i pritom maksimizirale uštede.

Pozicioniranje panela

Važno je da su paneli pravilno postavljeni u prostoriji, što mogu napraviti samo stručnjaci. Stoga, prije postavljanja, važno je i dobro imati potrebno znanje ili stručnjaka koji će vaše IC panele postaviti u prostorijama kako je predviđeno. Najbolje je da se IC paneli postavljaju na strop jer je tada najbolja učinkovitost i ravnomjerna raspodjela topline. Međutim, ako to nije moguće, mogu se postaviti na zid, ali na optimalna mjesta. Nažalost, ne znajući gdje i kako postaviti IC panele u prostoriji, možemo znatno povećati potrošnju i smanjiti učinkovitost grijanja - npr. usmjeriti ih prema prozorskim površinama, i slično.

Vjerujte iskusnim ponuđačima IC grijanja na tržištu

Istina je da mlade tvrtke imaju tendenciju ponuditi bolje cijene proizvoda. Nažalost, one mogu biti posljedica neželjenog problema s grijanjem zbog neiskustva ponuđača, korištenja nekvalitetnih materijala za izradu IC panela i loše regulacije koja nije pogodna za često osnovno grijanje.

We have equipped more than 10.000 homes and office spaces with infrared panels - Ekosen

Ekosen je prva tvrtka u Sloveniji na području IC grijanja i tržišni je lider već više od 10 godina. Dugogodišnje iskustvo donijelo je povratne informacije korisnika koje Ekosen rado uvažava pri stalnom ulaganju u napredak i usavršavanje proizvoda proizvedenih prema vlastitim licencama i razvojem, čime se osigurava visoka kontrola proizvodnje i najviša kvaliteta krajnjih proizvoda. Ekosen IC paneli za grijanja spoj su kvalitete, performansi i cijene.

 

Istovremeno, svjesni smo važnosti stručnog osposobljavanja tima tvrtke, stoga redovito organiziramo edukacije za djelatnike, konzultante i instalatere. Rezultat su zadovoljni korisnici i dugi vijek trajanja IC sustava grijanja.

Glavne prednosti Ekosen IC sustava grijanja

Ekosen - Infrared panels IR Sun Regulator

IC sustav grijanja: toplinska pumpa

Toplinska pumpa zrak-voda je obrnuti rashladni sustav. U hladnim razdobljima i u loše izoliranim zgradama, u načinu rada radijatora ili kada je kompresor slab (u prosjeku nakon 8 do 10 godina rada kompresor počne slabiti) potrebna je pomoć obične grijalice, što može biti mjesečna rata u visini godišnje potrošnje.

Glavna razlika je također i u investiciji. Investicija u IC panele za grijanje u novogradnji minimalno je 2 do 3 puta manja ako uspoređujemo kvalitetnu dizalicu topline i kvalitetne IC panele. Međutim, ne smijemo zaboraviti da za IC panele nema troškova održavanja jer se ne sastoje od pokretnih dijelova koji bi se amortizirali tijekom godina.

 

Dotaknemo li se izravno načina grijanja, razlika je u tome što su zidovi i predmeti kod IC panela topliji barem 2-3 stupnja – dakle otprilike su na temperaturi zraka u prostoriji koja daje veći osjećaj topline.

Vrlo važna prednost je što s IC panelima produljujemo vijek trajanja objekta.

Garancija na visokokvalitetne IC panele je do 3 puta duža jer nema pokretnih dijelova, pumpi, ventilatora, tekućina, itd.

Želite li znati više o IC grijanju?

Za pripremu Ekosen rješenja IC sustava grijanja nazovite besplatni broj 080 30 10 ili pošaljite email na info@ekosen.hr.ekosen.si.

Stručnjaci za IC grijanje

Ekosen je sa svojim dugogodišnjim iskustvom i izvrsnim referencama u ovoj oblasti bez sumnje prava adresa za savjetovanje i nabavu IC panela za grijanje.

Pitate se koliko bi uštedjeli ako biste svoj dom grijali Ekosen IC sustavom grijanja?